ВАС решава до месец по жалбата на съдия Тодорова 08.11 | 16:25

Тя се жалва срещу дисциплинарното ѝ уволнение от Висшия съдебен съвет

От Андриян Георгиев

Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнесе до месец по жалбата на Мирослава Тодорова срещу дисциплинарното ѝ уволнение, наложено от Висшия съдебен съвет (ВСС). Това стана ясно на днешното заседание по делото.

В жалбата си Тодорова посочва, че решението на ВСС съдържа съществени нарушения на административно-процесуалните правила.

Съдия Мирослава Тодорова беше уволнена като съдия в Софийския градски съд заради забавяне на дела. За да подкрепи тезата си, че срещу магистрата е наложен двоен стандарт, нейният адвокат днес (8 ноември) представи  писмени доказателства, сред които справки по дела и публични изявления на съдии и членове на ВСС.

Според статистиката на дисциплинарната практика на ВСС, дисциплинарно уволнение за провинение, подобно на това на Тодорова, е наложено само на още един съдия. Той е забавил 50% от делата си, като  преди това е бил наказван два пъти.

Тодорова досега никога не е била наказвана, а забавените от нея дела са едва 3%, каза Ина Лулчева, адвокат на Мирослава Тодорова. Лулчева представи публикации от вестници, доказващи че в СГС и в момента има съдии със забавени дела и ненаписани мотиви, както и със стари наказания. 

ВСС и инспекторатът към него поискаха от върховните магистрати да оставят без уважение жалбата на Мирослава Тодорова. Според тях решението за нейното уволнение е правилно и много добре обосновано, защото ставало въпрос за много тежки нарушения и са налице всички предпоставки за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание. Според прокуратурата също са спазени всички правила при вземане на решението и са проверени всички обстоятелства. 

Тодорова беше отстранена от ВСС през юли с мотива, че е забавила написването на мотиви по три дела.

Уволнението ѝ доведе до безпрецедентен протест на магистрати, които настояха ВСС да преразгледа решението си и след това да подаде оставка.

Водещи

Най-четени