ВАС се произнася до месец по делото на Доган 27.01 | 12:10

През октомври 2010 тричленен състав на съда не видя конфликт на интереси

От Нели Минчева

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе до месец по делото срещу лидера на ДПС Ахмед Доган за конфликт на интереси.

Според становищата на прокуратурата и антикорупционната комисия в парламента, при четири договора за консултантски услуги по хидропроекти, по които лидерът на ДПС е получил хонорар на стойност 1,5 млн. лв., се наблюдава конфликт на интереси.

Според обвинителите не са представени доказателства, че Ахмед Доган има експертни качества, а и като част от консултативния съвет на "тройната коалиция" на предишното управление е можел да въздейства на решения на правителството за енергийната политика на страната ни.

За да подкрепи тезата си, днес прокурорът по делото цитира и изказването на Доган в село Кочан преди изборната кампания миналата година, в което той заявява, че "разпределя порциите в държавата", съобщава БТА.

Защитникът на политика Румен Еленски заяви пред съда, че "професионалист не може да се допуска да прави правни изводи от политически изказвания".

iNews припомня, че през октомври миналата година тричленен състав на ВАС се произнесе, че консултациите на Доган за проекта "Цанков камък", който стана емблематичен, не представляват конфликт на интереси.

Водещи

Най-четени