ВКС върна делото на Румен Рашев 29.05 | 17:11

Отмениха присъдата, издадена от Великотърновския съд

От Филипа Тодева

Върховният касационен съд върна делото на бившия кмет Румен Рашев за ново разглеждане, съобщиха от съда. Върховният касационен съд отмени въззивната присъда на Апелативен съд – Велико Търново в наказателно-осъдителната й част, както и в тази за разноските, по отношение на подсъдимите Румен Рашев и Елена Абаджиева и връща делото за ново разглеждане, в отменените части на присъдата, от друг състав на въззивния съд, от стадия на съдебното заседание. Присъдата остава в сила в останалата й част.

Великотърновският апелативен съд постанови за бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев три години лишаване от свобода при общ режим, както и да заплати разноските по делото на Областната дирекция на МВР - Русе от 4370 лв., на Окръжен съд - Велико Търново - 584.75 лв., и на Апелативния съд във Велико Търново - 2421 лв.

Отменена бе и присъдата на Великотърновския окръжен съд, постановена на арх. Елена Абаджиева. Съдебният акт я призна за виновна, като й бе отсъдено наказание - три години условно лишаване от свобода при пет години изпитателен срок. Тя също трябва да заплати разноски по делото в горепосочения размер.

С действията си двамата са нанесли щети на общината в размер на 455 808 лв.

В касационния протест на Апелативна прокуратура-гр. Велико Търново се релевира довод за явна несправедливост на наложеното на подсъдимия Румен Рашев наказание. Заявява се искане за отменяване на протестираната присъда по отношение на посочения подсъдим, и връщане на делото за ново разглеждане, с указания за увеличаване размера на наложената наказателна санкция. Представителят на Върховната касационна прокуратура поддържа протеста по изложените в него съображения.

В касационната жалба на подсъдимата Елена Абаджиева се изтъкват касационни доводи за наличието на отменителните основания, а именно, че въззивното решение в своята наказателно-осъдителна част е постановено в нарушение на материалния закон и при допуснати нарушения на процесуалните правила, а при условията на алтернативност - и за явна несправедливост на наложеното наказание. Искането е за отмяна на обжалвания съдебен акт и оправдаване на жалбоподателката, за връщане на делото за ново разглеждане, или за намаляване размера на наказанието.

В касационната жалба на подсъдимия Румен Рашев се изтъкват идентични касационни основания с тези в жалбата на Елена Абаджиева, а искането е за отмяна на присъдата и оправдаване на касатора.

 

Водещи

Най-четени