ВКС отново ще бистри двореца "Кричим" 14.10 | 21:15

Магистратите решават дали да отменят собственото си решение

От Антония Михайлова

Държавна или лична собственост е дворецът "Кричим"? През юни 2012 г. Върховният касационен съд (ВКС) постанови, че той не е лична собственост на монарсите и го обявиха за държавна собственост, но предстои до месец магистратите да решат дали да отменят собственото си решение, пише "Труд".

Заключенията на магистратите беше, че дворецът е на Интендантството на царя, а то е държавно учреждение. Следователно няма как да бъде наследено от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

Наследниците на бившите царе обаче откриха стенограма на Народно събрание от 1887 г., която според тях обръща спора в тяхна полза. В документа от преди 126 години се коментира дали секретарят на цар Фердинанд може да е депутат.

Днес царските адвокати обясниха пред ВКС, че протоколът от 1887 г. е автентично тълкуване на същността на службата при царя и е важен за доказването на собствеността на "Кричим".

Според юристите, които представляват държавата - адвокат Любомир Денев и проф. Владимир Петров, това е частен случай, който няма как да промени факта, че през 1944 г. интендантството е включено във ведомостите за държавната служба.

Ако реши да отмени предишното си решение, ВКС ще посочи от коя фаза ще започне делото за "Кричим".

Водещи