ВКС се произнася до месец за източването на "Кремиковци" и ЦСКА 22.02 | 13:58

Делото е срещу Александър Томов и още трима за присвояване на 36 млн. лв.

От iNews.bg

Върховният касационен съд ще се произнесе в срок с решение по делото срещу Александър Томов и още трима обвинаеми за длъжностно присвояване в размер на 36 млн. лв. от "Кремиковци" и ПФК ЦСКА. Срокът е едномесечен и е инструктивен, съобщи БГНЕС.

Делото, освен срещу Томов - в качеството му на бивш председател на Надзорния съвет и изпълнителен директор на ПФК "ЦСКА" АД и бивш главен изпълнителен директор на "Кремиковци" АД, е и срещу Александър Гарибов - бивш изпълнителен директор на ПФК "ЦСКА" АД, Иван Иванов - бивш член на Управителния съвет на "Кремиковци" АД, и Божко Бонев - пълномощник на Томов и Иванов във връзка с представителство на "Кремиковци" АД относно сключване на определени сделки.

Томов и останалите подсъдими се явиха пред върховните съдии днес и поискаха да бъде потвърдена оправдателната присъда.

"Имам много какво да кажа, но като завърши процесът окончателно. Само ще цитирам едно изречение от присъдата, която постанови апелативния съд, че ако прокуратурата беше взела предвид документите, които се намират в папките на фаза досъдебно производство, такъв процес въобще не е трябвало да има. Мисля, че с това е казано всичко", заяви Томов.

Бившият ляв политик определи делото срещу него като политическа поръчка, зад която стоят бивши ръководители на БСП. "Имам абсолютни доказателства за политическа палка - диригентска зад този процес, ще ги кажа когато завърши окончателно делото. В това са замесени лицето Георги Първанов - тогава президент на страната и хора в кабинета на Станишев. Тоест лица, които са имали определен интерес. Какъв точно интерес, как, кога - нека да завърши процесът. Не бива всичко да изказваме на един път, но със сигурност мога да кажа, че това е недопустимо въобще като практика", добави още той.

Делото срещу Томов датира от 2009 г., като в началото на 2011 г. друг състав на СГС го осъди на 9 години затвор. Софийският апелативен съд обаче отмени присъдата.

ВКС пое случая след протест на прокуратурата срещу оправдателните присъди. На 11.11.2015 г. Софийският апелативен съд взе решение, с което потвърди присъдата от 17.02.2014 г. на Софийския градски съд. Градският съд призна подсъдимите за невиновни и ги оправда.

Според прокуратурата обаче има допуснати съществени процесуални нарушения и нарушения на материалния закон при оправдателната присъда. Обвинението иска да се отмени решението на Софийския апелативен съд и делото да се върне за ново разглеждане от въззивната инстанция.

Делото срещу четиримата е за присвояване на 29 млн. лв. от "Кремиковци" и близо 3,5 млн. евро от ЦСКА. Те са на съд за престъпление от преди 9 години около фалита на комбината и първата голяма финансова криза във футболния клуб, след като Томов стана негов собственик.

Днес прокуратурата поиска делото да бъде върнато на Софийския апелативен съд, а подсъдими и техните адвокати настояха четиримата окончателно да бъдат оправдани. 

По повод настоящото финансово състояние на ЦСКА Томов заяви, че ръководеният от него клуб е бил "фалиран умишлено, от което мнозина са спечелили".

"Простичко ще кажа. Играчи, които са стрували над 10 милиона, са направени свободни агенти. Всички след това, които са разпоредили, тези играчи са спечелили, тези, които са взели комисионните, които са взели директно неща. Разбира се, рано ми е да говоря на тази тема, но във всички случаи има и политическа задна основа на ЦСКА. Главното, което е трябвало да се направи - Томов да не е в ЦСКА, особено ако стане шампион... Има лица, свързани с политика, но няма да кажа днеска имена. Те са действали и действащи включително", допълни Александър Томов.

 

Водещи

Най-четени