ВМА е осъдена да плати 100 хил. лв. на майката на починал пациент 02.09 | 13:47

Решението е окончателно

От iNews.bg

ВМА е осъдена да плати 100 хил. лв. на майката на пациент, който е починал след операция в болницата.

Информацията е на вестник "Сега" след справка в съдебните регистри.

Решението е окончателно.

Още на първа инстанция Софийският градски съд присъжда на майката обезщетението от 100 хил. лв. за претърпените неимуществени вреди.

Апелативният съд потвърждава това решение, а върховният не допуска делото до гледане и така решението става окончателно.

В исковата молба се разказва, че синът на ищцата още като дете бил диагностициран с много рядко генетично заболяване, при което поради липса на определен ензим в организма при контакт с бактерии се развиват тежки гнойни инфекции, изискващи антибиотично лечение.

В края на месец ноември 2014 г., 34-годишният мъж се почувствал зле и бил приет в болница в Пловдив.

Лекуващият го лекар бил запознат с основното му заболяване и се стараел по възможно най-щадящ начин да преодолее проблема и да не възникнат усложнения. Седмица по-късно обаче станало ясно, че се налага операция.

Мъжът отишъл в Спешния сектор на ВМА в София, където първоначално отказали да го приемат без предварителна уговорка с конкретен лекар, но след преглед, установили, че състоянието му е тежко и той бил приет в дежурната спешна коремна хирургия.

Четири дни след приема пациентът бил опериран и е установено, че жлъчен камък е заседнал в тънките черва, като след операцията бил преведен в реанимация, а след три дни бил върнат обратно в коремна хирургия за лечение. Няколко дни след това операционната рана на корема се възпалила.

Майката уведомила лекаря от ВМА, но той казал, че няма нищо страшно и изписал хомеопатия.

В първия работен ден след празниците отново отишли във ВМА и лекарят отново обяснил, че няма нищо страшно и не назначил никаква терапия.

Мъжът обаче продължавал да не чувства добре. В Пловдив му назначили антибиотици.

В крайна сметка се стига до нови две операции във ВМА заради инфекцията. Той обаче се влошил и починал от сепсис на 30 април 2015 г.

ВМА твърди, че лечението на мъжа е било адекватно и медицинските стандарти и правила са спазени.

Освен това за смъртта на пациента е имало и разследване, което военната прокуратура е прекратила. Съдът обяснява, че това че няма престъпление, не означава, че не трябва да се носи отговорност за причинените вреди.

По делото са назначени няколко експертизи.

Съдът се доверява на експертите, че след първата операция пациентът е получил вътреболнична инфекция, която не е лекувана адекватно, а генетичното заболяване на младия мъж било подценено. Като грешка се отчита и настаняването му в нормална, вместо в септична реанимация. Рядкото заболяване е повод да се окаже по-сериозна грижа, а не може да е оправдание за фаталния край на пациента, посочва съдът. Присъждайки цялата искана сума, магистратите обръщат внимание и на отношението на персонала от моргата към родителите на пациента.

По принцип болницата има застраховка, която би трябвало да покрие присъденото обезщетение.

Срещу застрахователя обаче не е бил предявен обратен иск. Той само е бил привлечен като подпомагаща страна, се вижда от делото.

Това означава, че давността за него е текла и сега той има право да се позове на изтичането ѝ, което ще остави болницата да плаща сама.

Водещи

Най-четени