ВМРО: България да затвори границата с Турция 02.08 | 13:09

Реакцията е по повод изявлението на Чавушоглу, че ако ЕС не изпълни обещанието си за визите, Анкара може да спре изпълнението на мигрантското споразумение

От iNews.bg

България трябва да затвори границата с Турция окончателно и да не допусне нито един мигрант повече на своя територия. За това настоява ВМРО в прессъобщение, получено днес в БТА. Позицията на "воеводите" е по повод предупреждението на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, че ако ЕС не изпълни обещанието си за визите, Анкара може да спре изпълнението на споразумението за овладяване на мигрантския поток към Европа.

От ВМРО смятат, че е необходимо незабавно довършване на защитното съоръжение и засилване на живата сила по границата.

Лидерът на партията Красимир Каракачанов настоява за три спешни действия от страната на България. Едното е външният министър да извика за обяснения турския посланик в София Сюлейман Гьокче и да му връчи протестна нота, тъй като, според Каракачанов, изказванията са недопустими и представляват заплаха за сигурността на България. Българското правителство трябва да покаже, че е подготвено да реагира при тръгване на големи маси мигранти от Турция към България, като позволи на "Гранична полиция" и Българската армия да използват сила, за да не допуска навлизане на неконтролирани маси от нелегални имигранти и разрушаване на граничните съоръжения, смята Каракачанов. Той настоява също така правителството да поиска от ЕС и НАТО кадрова и техническа помощ за възпиране на нова мигрантска вълна.

Лидерът на ВМРО настоява и за ясен отпор от страна на ЕС по темата

Водещи

Най-четени