ВМРО: Не вендинг машини, а държавна намеса заради липсата на лекарства е необходима! 20.09 | 11:30

С този законопроект се обслужват лични интереси за стотици милиони лева

От iNews.bg

Това се казва в позиция на ВМРО във връзка с разразилия се скандал около законопроекта на "Възраждане" за уж преодоляване на проблема с достъпа до лекарства в много населени места в България.

Вендинг машини за лекарства или как "Възраждане" прокарват бизнес интересите на един от лидерите на ДПС! Идеята за вендинг автомати за лекарства не е лишена от логика, но това е 3-та, 4-та стъпка, която трябва да се направи за решаване на проблема с достъпа до лекарства. Ние пак бързаме да слагаме каруцата пред коня. Още през 2020 година един от лидерите на ДПС обикаляше по всички министерства да лобира за сина си, за да стане възможно Министерският съвет да внесе в Народното събрание законопроект за вендинг машини за лекарства. Единствено клъвна министъра на икономиката Лъчезар Борисов, но Бойко Борисов се усети и изтегли доклада в последния момент от заседанието на МС.

Предложението на "Възраждане" няма да реши проблема на хората, нуждаещи се от лекарства в населени места без аптеки, тъй като от тези машини ще може да се купува само аспирин, аналгин и парацетамол, някой презерватив, а не лекарствата, които се получават срещу рецепта. Там е голямата мъка на хората, че лекарствата с рецепта и такива, отпускани по договор с НЗОК, не са достъпни.

Предложението на "Възраждане" ще доведе само до това, че ще налее около 100 милиона лева (по оценка на експерти) в обръч от фирми на ДПС или пък на един от неговите депутати.

Как да осигурим аптеки и по-евтини лекарства?

С цел да се осигурят лекарства и медикаменти, необходими за здравето и живота на българските граждани, които живеят в населени места без аптеки, държавата да направи следното:

- Да осигури безвъзмездно помещения, в които да се предоставят безплатно за срок от 3 години на лица, имащи право да открият аптека, като също така осигури до 30 000 лева за ремонт на тези помещения. В случай, че няма възможност държавата да осигури помещение, ще бъдат предоставени до 30 000 лв. на лице/а, имащи право да извършват тази дейност за осигуряване на помещение. Тези средства се предоставят за наем и/или ремонт на подходящи помещения.

- Да освободи от данък печалба съответните фирми, които предоставят тази услугата в населени места, в които до този момент няма.

- Да възстанови на фирмите доставчици разходите за доставка на лекарства до такива населени места.

- Държавата чрез Министерството на труда и социалната политика да подготви мярка за осигуряване на до 2 700 лева за наемане на лица, които отговарят на изискванията за предоставяне на тази услуга. В момента тече такава програма и за IT специалисти се дават 4 200 лв. на месец, а за социални дейности НЕ.

Ефектът, който ще постигнем с тази инициатива, е :

Лекарства за всички граждани, а поради преференциите които ще имат тези аптеки, ще доведе и до по-ниски цени, тъй като обектите няма да плащат за наем, за работна ръка и за доставки, така ще се формират по-ниски цени!

Водещи

Най-четени