ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ „Белене“ 14.05 | 13:44

Припомняме, че именно ВМРО беше в основата на кампанията срещу затварянето на III-ти и IV-ти блок

От iNews.bg

Това е сериозен стратегически обект, който важен не само за региона около Белене, но и за цялата държава. Ето защо ние Патриотите от ВМРО подкрепяме вдигането на мораториума за строителството, с което парламентът да даде възможност за рестарт на проекта. Ще предложим тази наша позиция да стане обща за коалиция Обединени патриоти. Интересът, заявен от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), е достатъчно основание България да започне нова прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор.

 

 

 

         ВМРО – Българско национално движение подкрепя всяка стъпка към енергийна независимост, както и към стабилен икономически растеж, в който и да било регион на страната. Именно икономическият растеж, повишаването на доходите и преодоляването на регионалния дисбаланс са основни пунктове в програмата на ВМРО и са залегнали и в предизборната платформа на Обединени патриоти. Това обаче може да бъде постигнато само с реална икономика и реално производство. А строежът на АЕЦ не само ще даде нови работни места, но и ще бъде инвестиция в един високотехнологичен сектор, инвестиция, която ще даде на България нови позиции на енергийния пазар в Европа.

 

 

 

         Припомняме, че именно ВМРО беше в основата на кампанията срещу затварянето на III-ти и IV-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", от което страната ни изгуби сериозни енергийни мощности и милиарди в пропуснати ползи. Бяхме и сред инициаторите на референдума за продължаване строежа на "Белене". Днес, след като се наложи да заплатим милиарди за двата реактора и незавършеното строителство, би било липса на здрав икономически разум просто да забравим тези пари и да не търсим възвращаемост от тях.  

 

 

 

         Очакваме българското правителство да започне процедура без условия за дългосрочно изкупуване и без допълнителни плащания или гаранции от бюджета. Сделката трябва да е подчинена само на условието за защита на икономическия интерес на страната и потребителите.

Водещи

Най-четени