ВСС бори натовареността на магистратите с оптимизация на щатовете 01.04 | 12:50

Софийският районен и градският съд имали голяма нужда от командироване на хора

От Ивелина Георгиева

Комисията по предложенията и атестирането към Висшия съдебен съвет (ВСС) е започнала оптимизация на щатовете в районните съдилища и прокуратури. Това каза председателят на комисията Милка Итова.

Оптимизацията е предприета вследствие на подробен анализ за натовареността на съдиите и прокурорите от страна на комисията. В рамките на оптимизацията са закрити щатове в ненатоварените съдилища и прокуратури и са разкрити нови щатове в натоварените. Закрити са щатове основно във военноокръжните прокуратури и в ненатоварените съдилища, посочи Милка Итова.

Комисията по атестиране е разкрила 10 щата в Софийски районен съд, 4 - във Варненския районен съд, 4 - в Пловдивския районен съд и по 1 щат във Великотърновския, Габровския и районния съд в Несебър.

За младшите съдии в натоварените съдилища и прокуратури също следва да се открият нови места и те да бъдат назначени, заяви Итова.

Софийският и Варненския районен съд са свръхнатоварени, поради което за тях комисията е решила да обяви конкурсите изцяло за свободните щатове, като за Варненския те са 6, а за Софийския са 25.
До октомври 2013 г. трябва да бъдат разкрити още 13 места в Софийския районен съд за младши съдии.

"Смятаме, че по този начин в голяма степен ще се разреши проблема с неравномерната натовареност в съдилищата", обясни председателят на комисията по атестиране.

Комисията ще предложи на останалите членове на ВСС в рамките на тази седмица да бъдат оптимизирани и щатовете в районите прокуратури в страната, а по следващите седмици да бъдат обявени и конкурси.
Комисията възнамерява през юни и юли да обяви конкурсите за апелативните съдилища и прокуратури, а след това - и конкурсите за окръжно ниво.

Комисията по атестиране е приела процедури по преместване на щата заедно със съдията към натоварените административни съдилища по закриване на заети щатове и разкриване в натоварени административни съдилища.

Най-натоварените административни съдилища са 4. Това са Софийският административен съд, Бургаският, Пловдивският и Великотърновският административен съд.

Итова даде пример, като подчерта, че във Варненския административен съд има 34 щата за административни съдии, а в Бургаския са 12.

Това е една много голяма диспропорция, поради което членовете на комисията по атестирането са решили да изпратят писма до съдилищата с предложения, който желае да бъде преместен в Софийския, Бургаския и Пловдивския административен съд, заяви Итова.

Тя подчерта, че ако има повече кандидати, ВСС ще направи конкурс, като ще се вземат предвид дългия стаж и добрата атестация. До момента има 3 кандидата за преместване от Смолянския административен съд и административните съдилища във Враца и Пазарджик.

Проблемът с командироването на съдии и прокурори ще бъде решен, след като периодично се обявяват конкурси, увери Итова.

Тя заяви още, че Софийски районен и градски съд имат голяма нужда от командироването на хора.
Според нея трябва да се помисли по-сериозно за командироването, защото се получават фрапиращи случаи със свободни места.

Комисията по атестиране от началото на мандата си е уважила 68 броя за повишаване в ранг и 38 е отхвърлила.

Голям брой от магистратите нямат атестации, затова комисията е изпратила писма до административните ръководители на съдилища и прокуратури, за да инициират процедури за провеждане на атестиране. Тази година ще бъдат открити процедури за тези, които не са атестирани.

Има проблем с атестирането, затова предстои да се направи реформа, посочи Милка Итова.

Тя поясни, че сградата на Софийския районен съд е почти готова само трябва да се отпуснат пари за обзавеждане и отводняване на сградата. Трябва да се намерят пари затова, за да се облекчи обстановката, коментира Итова и добави, че това зависи от Министерствотона правосъдието, защото то отговаря за сградите на съдилищата.

Най-четени