ВСС гласува светкавично оставката на шефа на Софийския районен съд 13.12 | 19:56

Съдийската колегия побърза да махне Методи Лалов, за да размисли

От iNews.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие оставката на председателя на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. Това стана с гласовете на 8 от членовете й. Четирима бяха против, сред тях е и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, съобщи БНР.

Сред мнозинството, което гласува отстраняването, беше и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който заедно с други негови колеги настояваше оставката на Лалов да бъде приета спешно днес, независимо, че влиза в сила чак от 1 февруари.

Според запознати мнозинството се е притеснявало Методи Лалов да не размисли.

Преди гласуването, когато бяха коментирани причините за оставката и протестът пред ВСС, Колев обясни, че през мандата на този съвет СРС е бил подкрепян по всички начини, според финансовите възможности на съдебния кадрови орган. Били са удовлетворявани исканията на Методи Лалов, включително и кадровите, обобщи Колев.

"Не обвинявам него за каквото и да било. Затова казах: трябва да си дадем отговор на въпроса дали е било въобще възможно той да се справи с подобна мегаструктура от 586 човека. Било ли е възможно въобще да се справи някой, той, или който и да било друг", коментира шефът на ВАС.

Водещи

Най-четени