ВСС излезе със становище по повод изказването на Лютви Местан 17.03 | 17:04

Повод стана изказване на лидера на ДПС след освобождаването на Октай Енимехмедов

От Мая Александрова

След няколко неправителствени организации и Висшият съдебен съвет излезе със становище по повод изказването на Лютви Местан от парламентарната трибуна. Поводът беше освобождаването на Октай Енимехмедов от ареста.

В позицията си до медиите ВСС призовава представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и всички политици в България, да се въздържат от непремерени изявления, чрез които се поставя под съмнение дейността на органите на съдебната власт и се внушава недоверие в обществото към нея.

ВСС заявява, че не приема обвинения, че съдът и прокуратурата със своите актове покровителстват някоя от страните в процеса и напомня, че всяка от страните има право да обжалва съдебните актове.

В случай, че представителите на някоя от останалите власти, или който и да е български гражданин, имат данни за извършени нарушения от конкретни магистрати, следва да реагират за това по предвидения в закона ред.

Висшият съдебен съвет намира, че публичните внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и рушат нейния авторитет, пише в позициятана ВСС, предаде БТА.

Водещи

Най-четени