ВСС отново отказа проверка на „Яневагейт“ 18.02 | 17:20

Четиримата замесени членове на Съвета очаквано гласуваха "против", само петима от 20 бяха "за"

От Ростислава Иванова

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението на Соня Найденова и Калин Калпакчиев за възобновяване на проверката на съдържанието в публикуваните разговори между бившите съдии от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това стана на днешното заседание на Съвета, на което девет от членовете гласуваха "против", само петима бяха "за", а шестима се въздържаха.

Очаквано "против" предложението гласуваха Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Милка Итова и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, чиито имена се споменават в негативен план в разговорите между двете съдийки, което ги поставя в конфликт на интереси. Припомняме, че Ясен Тодоров и Димитър Узунов дори си направиха отвод при разследването на аферата в рамките на Етичната комисия, тъй като са замесени в разговорите между Янева и Ченалова. Логично – и четиримата бяха против възобновяване на проверката.

Найденова и Калпакчиев мотивираха предложението си с настъпването на нови обстоятелства след 14 януари, когато ВСС взе решение да прекрати проверката по "Яневагейт". Двамата посочих като "нови обстоятелства" Доклада на ЕК, експертизата по инициатива на "Биволъ" за истинността на записите и представянето на допълнителни доводи в рамките на досъдебното производство, предаде Фокус.

Калин Калпакчиев призова всички материали по случая и всички разпити от Етичната комисия да бъдат направени обществено достояние.

Членът на Съвета Галя Георгиева каза, че няма да подкрепи предложението, тъй като не може да се има доверие на експертизата за достоверността на записите . Според нея "с обсъждането на темата Съветът само си губи времето, при положение, че има други задачи и теми".

Румен Боев също призова да се приключи обсъждането на темата, защото "по този начин се вкарва течно гориво в тези, които искат да превърнат съдебната система в изтривалка на всички несполуки в страната".

"Непълноценната проверка по случая не само би увеличила пропастта между Румъния и България по отношение на ефективността на съдебната система, но и по този начин ще се загуби и малкото останало доверие във ВСС", аргументира се обаче Калпакчиев.

Предложението му бе подкрепено от Юлия Ковачева, която призова колегите си "да не гледат на него като опит - възобновяването на проверката да доведе до дисциплинарно производство". По думите й "от Доклада на ЕК става ясно, че очевидно Комисията има още очаквания към Съвета за изясняване на случа".

Юлияна Колева пък обясни, че не вижда причина и повод да се възобнови проверката на "Яневагейт". "Твърдо съм убедена, че без доказателства в хода на това досъдебно производство, не можем да имаме някакъв ефект - различен от този, при прекратяването на проверката на 14 януари", обоснова се тя.

Галина Карагьозова обяви, че ще подкрепи предложението заради "новите факти".

Магдалена Лазарова предложи Етичната комисия да изиска материалите, които вече са събрани и представляват нови доказателства по случая и едва тогава да се прецени дали да се възобнови проверката. "Ако се обяви възобновяване на проверката и не се открие нещо, в обществото ще остане впечатлението, че ВСС отново е прикрил нещо", смята Лазарова. И нейното предложение обаче не мина при гласуване.

 

Водещи

Най-четени