ВСС пак отхвърли Нели Куцкова като шеф на Софийския апелативен съд 17.12 | 11:19

Висшите съдии използваха аргумента на Борисов, че тя била политически зависима

От Ростислава Иванова

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново не избра Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд (САС). От общо присъстващите 23-ма членове на Съвета 8 бяха "за", 11 бяха "против", а 4-ма гласуваха с "въздържал се", съобщи Фокус.

От заседанието отсъстваше председателят на Върховната касационна прокуратура (ВКС) Лозан Панов, който е нейн поддръжник. Отхвърлянето на Куцкова от ВСС  се случва за втори път, въпреки одобрението на номинацията й от по-гоямата голямата част от апелативните съдии.

Върховният административен съд (ВАС) върна процедурата от момента на обсъждането и гласуването. Дебатът беше основно за това дали магистрат, участвал в изпълнителната власт, да бъде кандидат за ръководен пост. Съмненията относно политическата независимост на Куцкова повдигна предната седмица премиера Бойко Борисов, като припомни, че е била зам.-министър на правосъдието в кабинета на СДС и кандидат за вицепрезидент на синята партия заедно с Петър Стоянов. Дясната президентска двойка обаче изгуби изборите срещу лявата на БСП и за държавен глава бе избран Георги Първанов.

Съображението на Борисов повтори днес и председателят на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. Ситуацията междувпрочем се повтори, както при първия дебат за избора на Куцкова преди няколко месеца. Тя първо беше похвалена от почти всички съдии за притежаваните от нея професионални и морални качества, след което кандидатурата й и за шеф на САС бе отхвърлена.

 

С уговорката, че няма "глам политика" в изказването му, шефът на Етичната комисия изрази опасения, че вместо обединяваща фигура, Куцкова ще раздели още повече съдии и прокурори, ако бъде избрана на поста. 

"През последната година и половина в цялата магистратска общност все по-силно е изразено поляризирането, разделянето на прокурори и съдии, не искам да се спирам на причините за тези процеси. Не искам нито грам политика да вкарвам в своето изказване. Считам, че ако Нели Куцкова бъде избрана, тези процеси ще се задълбочат. Съдиите и прокурорите имат нужда от спокойна обстановка, а не от обществен натиск. Този натиск не е по-малко опасен от корупционният", аргументира се Ясен Тодоров.


Най-четени