ВСС реши – Гугушева е невинна 14.01 | 16:41

Няма данни за дисциплинарни нарушения от нейна страна, смятат магистратите

От Ивелина Георгиева

Към настоящият момент и на база събраните данни липсват безспорни доказателства за дисциплинарни нарушения по случая с Галя Гугушева. С това решение излезе мнозинството от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС), която днес проведе заседание по казуса Гугушева.

Невинността на Галя Гугушева бе подкрепена със 7 гласа от общо 10 гласували, като един се е въздържал, а друг не е присъствал на заседанието.

Само председателят на етичната комисия Ясен Тодоров е на мнение, че има данни за извършени дисциплинарни нарушения, затова единствено той е гласувал различно от своите колеги.

По думите му ВСС трябва да бъде изключително убедителен в решенията си.

"Най-лесно беше, за да станем симпатични, да предложим дисциплинарно производство, но ние трябва да бъдем убедителни и да гоним дисциплинарно наказание. Мнозинството мисли, че няма доказателства, и аз се съгласявам с тях”, каза Тодоров, цитиран от Агенция "Фокус".

Той допълни, че са го притеснили противоречивите изявления на Гугушев. "Дано този случай действа превантивно, тъй като един прокурор трябва да бъде премерен с приказките си”, каза още Ясен Тодоров.

Тодоров обеща, ако излязат нови данни по случая с Гугушева, Етичната комисия към ВСС да се самосезира.

Галя Гугушева бе номинирана за конституционен съдия от СДС, но заради противоречивата информация и сигнали, постъпили по нейн адрес, от ГЕРБ отказаха да подкрепят кандидатурата й.

След постъпването на сигналите срещу Гугушева започна проверка от Националната агенция по приходите, Инспектората на Върховната касационна прокуратура и Комисията за конфликт на интереси.

Водещи

Най-четени