ВСС се надява Ситнилски сам да подаде оставка 18.07 | 11:06

Магистратите внасят предложение за наказателно производство срещу него

От Христина Рафаилова

"Силно се надявам, че Камен Ситнилски ще подаде оставка. Иначе ние ще вземем решение да внесем предложение за дисциплинарно производство." Това каза шефът на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров пред БНР.

Той заяви, че след внимателно обсъждане магистратите са решили, че участниците в СРС-тата са нарушили етичните правила. Комисията е взела принципно решение и е въпрос на техника да бъдат образувани дисциплинарни производства за всеки един от магистратите.

Тодоров поясни, че конкретните им деяния ще бъдат разписани в предложенията за образуване на производства. Като цяло те са престъпили Етичния кодекс, като са се поддали на влияние и не са спазили благоприличие. 

Шефът на комисията обясни, че предложението за дисциплинарно производство срещу Ситнилски може да бъде внесено от една пета от членовете на ВСС. След това Висшият съдебен съвет трябва да вземе решение по него. 

На въпрос дали Ситнилски ще участва в избора за градски прокурор и дали има своя кандидатура, Тодоров заяви, че това зависело от преценката на самия магистрат. 

Водещи

Най-четени