ВСС скрили сигнал срещу Сотир Цацаров 17.12 | 21:54

Според сигнала - поискал 10 бона, за да реши резултат на дело

От Филипа Тодева

Висшият съдебен съвет (ВСС) е скрил един от сигналите, които е получил срещу председателя на Пловдивския окръжен съд и кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров, съобщи "Правен свят".

На сайта на ВСС са публикувани справки на Инспекторатите на ВСС и ВКП за кандидатите за главен прокурор – Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, всякакви сигнали срещу някои от тях, документи, свързани със сигналите, въпроси, положителни и отрицателни становища и други. Но един от сигналите срещу Цацаров липсва. Според изданието ВСС смята този сигнал за анонимен и затова не го е качил на сайта си.

Публикувани са само отговорите, които са получени в съвета във връзка с липсващия сигнал. Но от тях не става ясно какво пише в документа.

Междувременно днес Етичната комисия на ВСС прие единодушно становищата, че Цацаров, Тонева и Сарафов притежават необходимите нравствени качества да заемат поста главен прокурор.

Липсващият сигнал, с който "Правен свят" разполага, е бил пратен в Министерството на правосъдието на 28 май 2010 година, а три дни по-късно е препратен към Етичната комисия на съвета.

Сигналът е подписан с името Христо Иванов Чобанов. В него се твърди, че Чобанов е бил страна по дело в Районен съд-Пловдив през 2007 г. "Авторитетен" адвокат от града го посъветвал да се срещне с председателя на ПОС Сотир Цацаров, който имал приемен ден.

Срещата се състояла, на нея магистратът му бил намекнал, че даже да загуби делото на първа инстанция, в Окръжен съд-Пловдив щял да спечели, но трябва да плати 10 000 лева. Освен това на Чобанов му било обяснено, че се случва да се скрият дела и доказателства. Лицето не платило, загубило делото и после адвокати му обяснили, че това е станало, защото не платил.

В писмото се изброяват имена на различни адвокати, с които уж Цацаров работел, твърди се, че председателят на ПОС имал връзки в съдилища от пловдивския съдебен район, обвинява се съпругата му Меглена Цацарова, че ако хората искат да им се разреши проблемът (не се казва какъв), то трябва да се обърнат към нейната нотариална кантора. Накрая се казва, че Цацаров имал позиции и във ВСС.

Въпрос за този сигнал е бил поставен на Сотир Цацаров по време на изслушването му от Етичната комисия.

Той е отговорил така: "Нищо не мога да кажа, освен това, че със сигнала се запознах непосредствено преди заседанието на комисията. Съвсем честно отговарям, че не ми е било известно, че през 2010г. е бил подаден такъв сигнал. Доколкото разбирам, в сигнала става дума за това, че гражданинът е имал гражданско дело, че това дело е било в районен съд, не помня даже в кой, че е посетил председателя на съда в приемния ден и председателят на съда, тоест аз, му е поискал сумата от 10 000 лв. След като я е получил, не разбрах каква е съдбата на делото - или го е загубил,или го е спечелил. Единственото, което мога да кажа е, че аз нямам и приемен ден. Тоест имам утвърдена процедура за приемане на оплаквания и всичко друго, но не ми звучи тази хипотеза, в която в кабинета си ще поискам 10 000 лв. и, едва ли не, ще я раздам на престъпна група от съдии и адвокати."

Водещи