ВСС уволни Ченалова, стартира наказателно производство срещу Янева 19.11 | 13:54

Шефън на ВКС Лозан Панов настоя за публична проверка на двете, за да падне петното от системата

От iNews.bg

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да наложи дисциплинарно наказание "увoлнение" на съдия Румяна Ченалова. Това съобщи представителят на административния орган на съдебната власт Соня Найденова, цитирана от Фокус.

Решението е било взето без участието на Камен Иванов, поради заявен от него отвод, уточни тя.

По предложение на правосъдния министър Христо Иванов - в резултат на развито производство пред Върховния административен съд (ВАС), ВСС образува и производство за дисциплинарна отговорност на съдия Владимира Янева. Избраният чрез жребий дисциплинарен състав се състои от членовете на ВСС Соня Найденова, Юлиана Колева и Румен Боев.

"По случаят с Владимира Янева и Румяна Ченалова трябва да се направи обективна проверка на всички факти и обстоятелства. Това е петно върху цялата съдебна система. Тук не става дума за имиджа на определени личности, а за имиджа на съдебната система. Ето защо проверка трябва да бъде направена обективно", коментира пред журналисти председателят на ВКС Лозан Панов преди заседанието на ВСС.

Той е категоричен, че проверката трябва да бъде публична, за да може обществото да бъде информирано за развитието на случая. "Ако това не се направи публично, това означава, че някой се страхува от истината. Ето защо това не трябва да бъде допускано. Не става дума за репутацията на определени лица. Ако съдия Ченалова бъде отстранена и не се направи обективна проверка на изложеното в записите, това би означавало да се отстрани метастаза, но не и да се излекува тумора", заяви Панов.

 

Председателят на ВКС е внесъл становище да се създаде специална комисия, която да се занимава със случая, защото той е публичен. На въпрос дали трябва да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов, той отговори: "Това ще прецени Етичната комисия".

Водещи

Най-четени