ВСС ще заседава извънредно по казуса със съдия Тодорова 15.07 | 13:46

ВСС трябвало да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени

От Андриян Георгиев

Извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник (16 юли) свиква министърът на правосъдието Диана Ковачева. Заседанието е насрочено за 10 часа.

"Очаквам ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени", заяви Ковачева в предаването "Неделя 150" на БНР. "На това заседание очаквам да може да се обсъди публично конкретното наказание", добави правосъдният министър по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

"Практиката на ВСС по отношение на дисциплинарните дела трябва да бъде последователна и да има ясни критерии кога какво наказание се налага. Ако няма такива критерии, аз ще започна консултации те да бъдат изработени в най-кратки срокове,” каза Диана Ковачева.

Според Ковачева по казуса с уволнението на съдия Мирослава Тодорова е много важно ВСС да осветли своята мотивация за налагането на това наказание. По думите на правосъдния министър дебат не се е състоял миналия четвъртък. Тя добави, че за казуса трябва да се говори открито, за да не се манипулирало общественото мнение.

По думите на Диана Ковачева ВСС трябва да даде информация дали наистина става въпрос за тежки, системни нарушения от страна на съдия Тодорова, визирайки случаите, свързани с погасяване на дела по давност. Според Ковачева ВСС трябва да предостави информация и за натовареността на съдия Тодорова.

Водещи

Най-четени