ВУЗ-овете ни ще признават дипломи на чужди университети 28.07 | 13:36

НС реши, че българските висши училища могат да разкриват свои звена в чужбина

От Петя Михайлова

Депутатите дадоха право на българските университети да признават дипломите, издадени от чуждите ВУЗ-ове.

Това записаха депутатите с окончателните промени в Закона за висшето образование, съобщи БТА.

"По този начин се спестяват процедури. Сега няма да се губи време за преводи, за легализации особено, когато е на езиците на ЕС. Ще става много по-бързо, така както е по цял свят", каза министърът на образованието Сергей Игнатов:

Висшите училища сами ще определят и таксите за платено обучение в магистърските програми, след придобити степени "бакалавър" и "магистър". Не всички университети обаче ще могат да обучават магистри и докторанти.

Бакалаври ще обучават онези ВУЗ-ове, които са получили оценка от програмната акредитация от 4,00 до 4,99. Обучение в степен магистър ще могат да предоставят университети, които са получили оценка между 6,00 и 10.00, а докторска степен ще дават тези с акредитация от 8,00 до 10,00. Акредитацията ще важи от три до 6 години.

Висшите училища ще могат и да се сдружават и да обучават заедно бакалаври и магистри и докторанти. Тази промяна е мотивирана с факта, че по този начин се премахва една предпоставка за "изтичането" на българските млади хора към чуждестранни висши училища. Университетите ще могат да разкриват и свои звена в чужбина.

Предвижда се и хабилитирано лице да бъде акредитирано само в едно висше училище, както и участие на бизнеса в експертни съвети на ВУЗ-овете.

Оценяването при институционална и програмна акредитация на висшите училища ще се извършва по десетобалната система, с оценки от 0 до 10. Сега оценяването се прави по четирибална скала, с оценки "много добра", "добра", "задоволителна" и "незадоволителна".

Депутатите не приеха акредитацията на "отличниците", тоест вузовете, получили оценка от 9 до 10, да е валидна 8 години. Парламентът одобри предложението за срок на валидност от 6 години - толкова, колкото е и сега за училищата с акредитация "много добра" или "добра".

Просветният министър смята да предложи на агенцията по акредитация да промени критериите, като например да се дават повече точки за преподавател с основен договор и по-малко, ако става дума за втори договор.

Парламентът реши, че българските висши училища могат да разкриват свои звена в чужбина, както и че отпада таванът на таксите за платените магистратури.

Водещи

Най-четени