Вадят потънала край Варна българска подводница 07.07 | 12:22

Ще бъде сформиран инициативен комитет за изваждането й

От Петя Михайлова

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев обяви днес при откриването на барелеф на първия български адмирал, командвал военния ни флот - контраадмирал Иван Вариклечков, че ще бъде създаден инициативен комитет за изваждането на откритата в морето пред нос "Галата" българска подводница "UB-18".

Това съобщи БТА.

Вече е доказано категорично, че това е български подводник от клас "UB-1", посочи Манушев.

Той припомни, че подводната лодка бе открита през 2010 година, като първоначално се смяташе, че тя е германска. При експедиция през тази година и оглед на подводницата от водолази на ВМС върху винта й е открит фабричният й номер, който доказва, че тя е българска.

Контраадмирал Манушев коментира, че тепърва ще се установява как е потънала подводницата. Според него възможността да е попаднала на мина е малко вероятна. Идеята е след изваждането на подводницата, която е разцепена на две части, тя да стане експонат във Военноморския музей, каза Манушев.

Според него обаче всичко зависи от това, дали ще бъдат открити боеприпаси на борда на подводницата. Ако има такива, изваждането й ще е трудно, смята контраадмиралът.

Подводницата "UB-18" е потънала на 30 метра дълбочина на 13 мили от нос "Галата" край Варна.

Водещи