Важно е България и Европа да имат единна позиция за Сирия 11.09 | 11:44

Разследването на атентата в Сарафово е към края, каза Плевнелиев

От Десислава Маданска

Работя за формиране на единна позиция на страната ни по кризата в Сирия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на откриването на конференция за сигурността в Югоизточна Европа. Според него е много важно България и Европа да имат единна позиция по отношение на случващото се в Сирия.

Той отбеляза, че позициите на президента и на правителството по Сирия са много сходни и изрази убеденост, че следващата седмица на ниво президент и правителство ще има обща позиция. Държавният глава изрази надежда дебатите в Народното събрание да приключат и парламентът да има също решение.

Плевнелиев коментира още, че българските служби се интегрират все по-умело и по-ефективно в евроатлантическото семейство. Той даде пример с резултатите по разследването на експлозията в Сарафово и работата им с чуждите служби. По думите му разкриването на атентата са в своята финална фаза за подготовка на предявяване на обвинение.

Според него заплахите за националната сигурност трябва да се разглеждат колективно, като добави, че факторите, които оказва влияние са: интеграция, технологии, ресурси и демография.

Водещи

Най-четени