Ваканцията започва - децата излизат по улиците 31.05 | 12:55

От МВР започват двуседмична превантивна кампания в началото на ваканцията

От Елена Коцева

В периода на лятната ваканция на учениците значително нарастват опасностите от тежки катастрофи с деца и юноши.

С цел да се предотвратят на инциденти ГД "Охранителна полиция” и тази година организира акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”.

Тя ще стартира утре – Международен ден за закрила на детето, и ще продължи до 15 юни.

През този период служителите на пътна и охранителна полиция ще извършват засилен превантивен контрол и ще разясняват на децата и юношите дебнещите ги на пътя опасности при неправилно и внезапно пресичане на пътното платно, при управление на велосипеди, мотоциклети и мотопеди, както и при пътуване без използване на обезопасителни колани и системи за превоз на деца.

Предприети са мерки за установяване на местата с повишена опасност от произшествия с деца и юноши.

Полицейските служители ще следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него и ще предприемат действия с цел предотвраяване на инциденти.

Стриктно ще бъде следено за  спазване на ограниченията на скоростта в населените места. Ще се извършват проверки за използането на предпазните колани и обезопасителните системи за превозване на деца, както и недопускане на управление на автомобили от неправоспособни водачи, които често са непълнолетни.

По време на акцията "Пътна полиция” ще оказва съдействие на училищните ръководства и неправителствени организации при провеждане на превантивни инициативи по безопасност на движението на децата и юношите, включително при обучението им по правилата на движение.

Водещи

Най-четени