Валентин Радев: Напускам с двойнствено усещане 22.09 | 13:44

Той си тръгва от поста с тъга

От Ани Романова

"Усещането в момента поне за мен и моите колеги е за добре свършена работа". Това каза пред камерите на БНТ вече бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев. "Напускам с двойнствено усещане. С тъга разбира се, в известна степен и с това, че винаги остава нещо незавършено", допълни Радев. И обясни кое точно е незавършеното – структурната реформа, която е процес и не е имало как да стане за кратък период от време като година и четири месеца. "Това, ако успеят да продължат, ще бъде много добре", пожела си той.

"Исках да направя това, което го виждах в Министерството на отбраната – да се фокусираме върху хората, върху това всеки един служител да бъде осигурен и да мисли само за това, което му е работата, да осигурява сигурността на хората”, добави той. Според него Министерството на вътрешните работи отговаря за прекалено много неща и това трябва да бъде преподредено. За пример даде пътнотранспортните произшествия, за които трябва да отговаря и Министерството на транспорта. В тази връзка стигна и до тежката катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 17 души, вследствие на която се стигна и до неговата оставка.

"Трагедията край Своге. Това някак си преля чашата, това не трябваше да се случва. Разбира се това не сме го искали. Борехме се постоянно с пътнотранспортните произшествия и всъщност, и преди съм казвал, броят на жертвите намалява. Всеки един трябва да чувства вина за случилото се, всеки един на тези постове, които отговаряме за това. И не само трите министерства. На последно място даже е МВР. Не мога да предпоставям кой точно носи вина – винаги има субективен фактор – може би автомобила, може би пътищата. И накрая идва контролния орган. Ние сме направили предписания, но очевидно не сме могли да направим всичко”, изтъкна бившият министър.

Относно самия акт на подаването на оставка, въпреки че наглед той и колегите му нямат пряка вина, Радев коментира: "Така се прави".

По повод казуса с указа за Младен Маринов и подписването му от президента Румен Радев, Валентин Радев обяви, че не може да дава оценки на държавния глава и че той като министър е направил необходимото. "Младен Маринов е подготвен. Беше дясната ми ръка. Навътре в нещата е. Трябва му политическа подкрепа и той ще я получи", заяви Радев по отношение на въпроса дали е добре министър на вътрешните работи да стане човек от системата. "Да не изпусне златната нишка, да внимава и да се съсредоточи върху хората" - такива съвети даде на наследника си на поста Радев. Той не се нае с прогноза и мнение кой ще бъде новият главен секретар на МВР, но според него има достатъчно подготвени кадри в ръководството на ведомството.

Снимка: Стоп кадър, БНТ

Водещи

Най-четени