Валери Петров е в кома 25.08 | 21:51

Състоянието му е стабилизирано, но тежко

От Цанка Донкова

Валери Петров е в кома и е на командно дишане. Състоянието му е стабилизирано, но тежко, твърдят медици, съобщава в. "24 часа".

Видният поет, драматурт и преводач Валери Петров е във Военномедицинската академия, където екип се грижи денонощно за него. По непотвърдена информация Петров е вече седми ден в здравното заведение.

Това е втори, по-тежък инсулт. В края на юли авторът на най-добрите преводи на Шекспир на български отишъл на почивка със семейството си във Варна, както прави от години. Там обаче получил лек инсулт. Цялото семейство било край него. Решили, че е само някакъв спазъм, но се оказало по-сериозно.

Поетът се прибрал в София с внучката си. Поради болки в краката от години той се движи бавно. Цялото семейство – дъщеря му, известната преводачка Боряна Петрова и зет му – фотографа Иво Хаджимишев е наясно, че здравословното му състояние е разклатено след сериозна криза с бъбреците в края на миналата година. Тогава дори получава отравяне на кръвта. Лекарите препоръчват катетър. Затова живее в тяхното жилище.

Но преди месец се почувствал толкова добре, че пожелал отново да се върне в своя дом в кв. "Лозенец" при огромната си библиотека и старата си пишеща машина, на която са се родили великолепните му стихове. А после с охота приел и да заминат за вилата във Варна, където се чувства най-добре на морския бряг и винаги се зарежда с енергия.

Водещи

Най-четени