Валери Симеонов: Европа осъзнава риска от кризата с мигрантите 24.09 | 21:00

Българската външна политика става все по-адекватна, смята съпредседателят на Патриотичния фронт

От iNews.bg

Европейските лидери отдавна са осъзнали риска от кризата с мигрантите. Това заяви пред БНТ съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

"Не мисля, че нещо ново им казва Давутоглу, освен предложението част от Сирия да бъде отцепена и съответно наречена "зона за сигурност", а всъщност място за репатриране. Това ще бъде. Каква ще е тази зона за сигурност близо до военните действия? Но определено това ще свърши работа. Защо досега европейските лидери не са го предложили? Според мен те не мислят по този начин. Една суверенна държава има правото сама да взема решения, не отвън някой да й казва какво да прави", заяви Симеонов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт коментира и думите на председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който заяви, че кризата с бежанците показва, че в Европа няма лидер".

"Това е друг аспект. Аз не влизам в противоречие с Каракачанов, в това което е казал, аз съм напълно съгласен. Аз казвам, че европейските лидери познават опасността от тази криза в детайли. Но това, че няма решителни действия, което казва колегата Каракачанов също е вярно.

Значи в този аспект той влага смисъл в това, че няма лидер, че няма човек, който да поведе този процес на прекъсване и въвеждането на такива сериозни ограничителни действия по отношение на тези големи групи хора, които никой не желае. Тук е прав", поясни Симеонов.

По-рано съпредседателят на Патриотичния фронт коментира така наречените "горещи точки".

Никой не си е направил труда да обясни за какво точно става въпрос. Трябва да ми обясните какво е гореща точка, защото аз не зная, а и днес не съм се чувал с Ангела Меркел какво има предвид”, подчерта той и добави, че не може да коментирам буквален превод, уточни той.

Според него ще има натиск за взимане на общо решение, което е добре да бъде прието, тъй като страната ни е сред най-потърпевшите в кризата.

Валери Симеонов коментира и приетите предложения за изменение в Конституцията.

"Голяма част от промените са наша идея”, заяви Симеонов и допълни, че парламентът може да бъде единен по въпроси, които касаят българския интерес. По думите му основната работа по приетите точки е заслуга и на Цветан Цветанов от ГЕРБ, за което лично му е благодарил.

Водещи

Най-четени