Валери Симеонов подпука мащабно нарушителите на Слънчев бряг 26.06 | 18:30

Курортът казва "сбогом" още тази седмица на алкохолния туризъм, махат файтони, влакчета, триколки и бънджита

От Ростислава Иванова

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че алкохолните обиколки в Слънчев бряг ще бъдат спрени още тази седмица. Той посочи, че има разбиране от управата на курорта, че т.нар. "пъб кроулове" не носят нужните приходи и дори попадат в сферата на сивата икономика, предаде бТВ.

"Плащат еднократно на туроператора, след като пристигнат, събират се 150-200 души и обикалят по заведения, където никой не им издава касов бон, фактури или други в тези кръчми. А рискът от алкохолно отравяне е голям”, коментира лидерът на НФСБ.

Според него "Слънчев бряг” АД  получава по 50 до 75 лв. от тези групи. "След разговори стана ясно, че България няма особена печалба от това, а хаосът и нарушенията са много по-големи. "Още тази седмица ще се приеме решението да се спрат”, отсече той.

Чистим лошата слава на алкохолна дестинация

"Слънчев бряг си е изградил слава на алкохолна дестинация за купони и който е решил да се възползва от евтиния алкохол у нас, ще се възползва", коментира вицепремиерът. По думите му Слънчев бряг е уникален с многото супермаркети и всеки може да си купи водка и уиски, където алкохолът е с бандерол.   

"КАТ досега не влизаше в курорта, само при инцидент. По алеите цареше хаос - файтони, влакчета с по над 10 ремаркета, електрически триколки, стелажи са заели тротоарите напълно незаконно", описа Симеонов ситуацията по пътищата в комплекса.

След акцията с полицията НАП и данъчните пък са установени липси на касови апарати, на трудови договори и на регламент къде може да се карат въпросните атракциони.

Вицепремиерът се похвали, че само за 6 дни са съставени 11 акта за шум в курорта, а има нарушители, глобявани почти всеки ден.

Симеонов предупреди и хората да бъдат бдителни за джебчии, тъй като "цели кланове мургави събратя са се позиционирали там”, "усъвършенствали са се и работят с техника за термонаблюдение, дебнейки хората, които се къпят през нощта или се отдават на други неща "по двойки”.

"Слънчев бряг е  нарицателно за това какъв туризъм не бива да правим", категоричен е заместникът на премиера Бойко Борисов.

КАТ най-накрая влезе в Слънчев бряг

"КАТ-Бургас извърши първите масирани проверки на територията на курорта "Слънчев Бряг" от дълги години насам", съобщиха от кабинета на вицепремиера Симеонов.

По инициатива на Симеонов на съвещание с Министъра на вътрешните работи Валентин Радев и ръководството на МВР се взе решение да се засили присъствието на контролните органи в курорта, като се изпратят допълнително пет екипа по линия на КАТ, се припомня в съобщението.

През последните 48 часа проверките на територията на курорта са установили стотици нарушения, главно по отношение на нерегламентирани подвижни атракциони, електрически триколки и колички.

Тротоарите в Слънчев Бряг са почти изцяло блокирани от стелажи и сергии, в огромната си част незаконни. Крайният резултат е общо загрозяване на крайбрежната ивица и хаос в туристопотока, което от своя страна влошава възможностите на България да привлича по-платежоспособни туристи, посочват от кабинета на Симеонов.

Вицепремиерът е разпоредил и проверка на фирми поради съмнения за свързани лица и обща собственост. Проверките ще продължат с още по-висока интензивност през тази седмица, тъй като започват да работят и координационните центрове за проверки във Варна и Бургас, пише в съобщението.

Водещи

Най-четени