Валери Симеонов сравни новия бюджет с богата пица "Калцоне" 27.10 | 12:43

Тристранният съвет заседава на фона на протести пред Министерски съвет

От iNews.bg

Вицепремиерът Валери Симеонов определи бюджета за догодина като "богата, добре аранжирана пица, тип "Калцоне”. Той председателства Тристранния съвет, на който представители на кабинета, синдикатите и работодателите обсъждат Бюджета за 2018 г., предаде бТВ.

Модата със сравненията на бюджета с пица е от времето на бившия финансов министър Симеон Дянков от кабинета "Борисов 1". През 2009 г. Дянков заяви, че бюджетът за 2010 г. ще е "постна пица".

За 2018 г. се предвижда разходите на държавата да се увеличат с почти 4,5 млрд. лв. в сравнение с 2017 г. Минималната заплата в бюджетната сфера ще стане с 50 лв. по-висока и ще е 510 лв. от 1 януари. Актуализацията на пенсиите се залага в средата на годината с 3,9%.

Предвидени са и повече разходи за образование, здравеопазване и в социалната сфера. Залагат се също увеличения на заплатите на учители, военни и полицаи.

Бизнесът се обявява категорично против автоматичното вземане на решение за увеличение на минималната работна заплата и административното увеличаване на минималните осигурителни прагове.

Докато в тристранката обсъждаха бюджета, работници от цялата страната протестираха пред МС за по-високи доходи. Протестите са организирани от КНСБ.

Водещи

Най-четени