Валят молби за помощ към държавата от пострадалите от потопа 25.06 | 17:28

На работна среща с кметовете днес ще се уточняват неотложните нужди на хората, обяви вицепремиерът Цветлин Йовчев

От Филипа Тодева

Над 500 са подадените заявления заявления и приети заявления за подкрепа от пострадалите от наводненията. В звената на Агенцията за социално подпомагане са получени 226 молби от Варна, 17 – от Велико Търново, 266 – от Добрич, и 10 от Стара Загора. Това за едва половината от очакваните от държавните институции молби за помощ.

Кабинетът вече решение да се отпуснат по 10 000 лева еднократна финансова помощ на семействата на загиналите във Варна и Добрич, припомни заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той посочи, че обезщетенията ще се изплащат от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане по постоянен адрес на законните представители след предоставянето на съответните документи. Междувременно вицепремиерът Цветлин Йовчев обяви, че днес ще се срещне с кметовете на засегнатите общини, като ще бъдат уточнени нуждите на пострадалите.

"Трябва да се изготвят списъци и включително с външна помощ тези неща ще се доставят по най-бързия начин", подчерта Йовчев, като отбеляза, че в момента се доставя част от необходимите фургони за хората, останали без покрив.

Местните администрации трябва да подготвят оценките и документите на пострадалите, за да бъдат подадени в Комисията за подпомагане. Той заяви, че заседанието на Комисията ще се свика по най-бързия начин, за да се отпуснат тези средства.

"За домовете на хората това може да стане по-бързо, но за по-големите инфраструктурни обекти ще е нужно време", допълни вицепремиерът.

Все още не може да бъде направена оценка на щетите, каза Йовчев, но отбеляза, че те едва ли ще достигнат такива размери, че да имаме право да се обърнем към Фонда за солидарност на ЕК. Минималната граница е 232 млн. евро.

Водещи

Най-четени