Ваня Григорова регистрира в ЦИК новата коалиция "Солидарна България" за изборите 23.04 | 14:10

Тя внесе 5000 подписа за участие във вота 2 в 1

От iNews

Ваня Григорова регистрира новата коалиция "Солидарна България" и внесе в ЦИК 5000 подписа за участие във вота "2 в 1", придружавана от представители на останалите три формации, които влизат в обединението - "Българска левица", "Обединена социалдемокрация" и "Изправи се БГ" на Мая Манолова, която обаче не дойде лично на регистрацията.

Григорова даде да се разбере, че няма желание да критикува останалите леви формации и обясни, че вътрешните битки обезсилват лявото у нас.

По повод упрека на "Левицата" към нея, че не са се събрали заедно заради нейните претенции, по думите на Костадин Паскалев, Григорова коментира: "Претенции го наричат те и аз приемам тази тяхна причина". В същото време обаче посочи, че някои по-опитни фигури отказали да направят крачка назад, както се е случило на успешната местна коалиция за кметския вот в София миналата есен. "По-опитните отстъпиха крачка назад, някои го направиха, други не", добави Григорова.

Тя обаче запази добрия тон и даде знак, че очаква в бъдеще да бъдат заедно с "Левицата". "Ние сме съмишленици и в един момент ще намерим пътя един към друг, вярвам в това", призна тя.

"Когато дългогодишните лидери в лявото пространство не могат да преодолеят личните си неразбирателства, не можем да оставим левите избиратели", бе категорична тя в отговор на въпроса дали и нейното обединение не обезсилва още лявото. Според нея обаче то е обезсилено не от роенето на леви формации, а от вътрешните битки.

"Ако Корнелия Нинова е свикнала да се бори със своите съмишленици, да остракира своите членове и да ги изхвърля, това не е мой подход. Нека тя първо да се разбере сама със себе си, а след това, вярвам, и с партията ще намери общ език", коментира Григорова по повод обвиненията на соцлидерката, че е излъгала и БСП, и "Левицата", и избирателите в София. 

Григорова обясни мотива си да се впусне в предсрочните избори с аргумента, че след вота, ако няма алтернатива, ще се повтори отново същата сглобка.

"Предопределящото за моето решение е това, че видях огромна гражданска енергия в кампанията за местните избори миналата есен, тогава немалко хора ме подкрепиха и ме увериха, че има чуваемост на посланията. Може би вече е дошло време да сложим край на този мандат на псевдоелита, който ни управлява", заяви Григорова.

По думите й, след като сме станали свидетели на хаос, сглобка и разглобка, то "при липса на алтернатива, очаквам следващата сглобка". "Неслучайно те заявиха, че имат 99% покритие в целите. Ако няма генерална промяна, можем да очакваме абсолютно същото", прогнозира Ваня Григорова.

 

Най-четени