Ваня Кастрева: Обществото не разбираше какви реформи правим в образованието 02.02 | 09:00

Според нея в закона са залегнали добри идеи, но те няма как да се харесат на всички

От iNews.bg

Лично за мен като един професионалист, изграден във времето и който милее за българското образование, това беше най-естественият и най-отговорен акт на отговорно отношение към тази система. След тази седмица, в която се нагнети толкова много обществено напрежение, в която се срина доверието към институцията министерство на образованието и науката”, заяви в студиото на Нова тв зам.-министърът на образованието в оставка Ваня Кастрева.

Припомняме, че вчера Кастрева и министър Тодор Танев подадоха своите оставки след скандала за подмяната на робстството с думата "съжителство” в учебниците по история.

На въпрос какво не разбра публиката, тя отвърна: "Първо, не разбраха защо се прави реформа в системата на образованието. Промяната стана реална с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, който Народното събрание прие на 30 септември миналата година”.

Според нея в закона са залегнали добри идеи, но те няма как да се харесат на всички.

На въпрос дали според нея в качеството й на зам.-образователен министър хората са разбрали, че "История Славянобългарска” на Паисий Хилендарски не отпада от учебниците и няма да бъда заменен от Робинзон Круза на Даниел Дефо, Кастрева отвърна: "Много се надявам да са разбрали”.

По думите й този скандал в образованието се развихрил, защото "се искаше смяна на министъра и се използваше конкретния повод”.

 

"Няма подмяна на исторически истини, нито на историческа терминология”, категорична бе Кастрева.

Водещи