Ваня Кастрева: Ще има промяна в балообразуването за кандидатстване в гимназии 28.08 | 12:00

Общият успех след 7 клас ще е 1/6 от бала за прием

От iNews.bg

Ще има промяна в балообразуването за кандидатстване в гимназии. Общият успех от дипломата за седми клас ще влиза в балообразуването за прием в гимназиите и ще формира 1/6 от бала.

Това заяви зам.-министър Ваня Кастрева по БНР. До този момент училището определяше два балообразуващи предмета, след промяната ще определя един, а другият ще бъде общият успех, обясни тя.

"В балообразуването на учениците за приема след седми клас една шеста част от бала извежда общия среден успех от удостоверението. Всеки предмет има своята сила и своето значение в развитието на общото знание. Защото всеки предмет има принос за личностното развитие на детето ни", каза още Кастрева.

Подготвената от МОН промяна за прием в гимназиите ще дадат по-голяма свобода за избор на балообразуващи предмети, като се отчита спецификата на съответния профил. Училищата по изкуства и спорт могат да избират между изпита по български и по математика като един от балообразуващите предмети.

Почти 10 години общият успех не се взимаше под внимание, с изключение на случаите, когато става дума за прием на деца с еднакви балове. Целта на промяната, която попари бъдещите седмокласници, е учениците да бъдат мотивирани за по-задълбочена подготовка по всички предмети.

 

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пък предложиха и оценка за поведение да влиза в бала, като аргумента им беше, че в годините на прехода българският учител сам се е справял с възпитанието на учениците, а "оценка поведение" ще направи родителите по-ангажирани. 

Водещи

Най-четени