Варна залага на образование и здравеопазване 12.02 | 15:05

Стана ясен бюджетът на общината за тази година

От Цанка Донкова

Варна ще заложи на образование и здравеопазване през тази година. Именно в тези две направления ще бъдат вложени най-много средства от общинския бюджет.

Над 85,9 милиона лева, ще бъдат похарчени за системата на образованието в общината, а за здравеопазване са отделени около 14,4 милиона, а за социалните дейности - над 9,9 милиона лева. Днес общинските съветници в крайморския град решиха бюджетът на Варна за тази година да бъде 222 070 000 лева. Заложените местни приходи са близо 127 милиона лева.

Капиталовата програма на общината ще бъде близо 37,2 милиона лева. Съветниците приеха, че максималният размер на дълг, който може да поеме общината през тази година, е до 70,2 милиона лева.

Кметството ще може да кандидатства за няколко кредита от фонда ФЛАГ. Чрез тях ще се осигури съфинансиране за реализация на проекти по европейските програми. Съветниците задължиха администрацията да събере просрочени дългове към общината за близо 9,7 милиона лева. Вземанията трябва да бъдат изпълнени до края на годината. Съветниците определиха и график, по който общината трябва да изчисти свои задължения от 548 886 лева, допълва БТА.

Против бюджета за 2014-а се обявиха общинските съветници от БСП. Според Пламен Начков недоволството на групата е продиктувано най-вече от липсата на достатъчно заложени средства за здравеопазване.

"Бюджетът дава гаранции, че в общината ще се влеят европейски средства, чийто размер ще надмине 222 милиона лева", посочи кметът на Варна Иван Портних. Той допълни, че общината ще предприеме серия мерки, за да се спре пилеенето на пари.

Водещи

Най-четени