Варна с реновирани писта на летището и пречиствателна станция 04.03 | 09:15

В пистата са вложени близо 40 млн. лева, в пречиствателната станция - близо 12 млн. евро

От Андриян Георгиев

Днес (4 март) официално ще бъде открита реконструираната писта на Летище "Варна". Началото на церемонията по откриването е обявено за 14 часа, съобщават от общинската администрация на Варна. 

В подготовката и изпълнението на проекта концесионерът "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД е инвестирал близо 40 млн. лв.

В 15:10 часа пък ще се състои официалното откриване на реконструираната и модернизирана пречиствателна станция за отпадъчни води във Варна.

Обектът, чиято стойност е 11 914 999,55 евро, е част от "Интегриран проект за подобряване на водния цикъл на гр. Варна”. 75% от средствата са европейско финансиране, 25% - националното съфинансиране.

С изпълнението на проекта за подобряване на водния цикъл на гр. Варна ще се защити Варненското езеро и близките плажове от замърсяване, причинено от заустване на битови и промишлени отпадъчни води и ще се сведе до минимум неблагоприятното въздействие върху околната среда, като ще се подобрят значително условията за живот за хората от града и цялата черноморска и крайбрежна зона.

Днес в 16 часа ще бъде открита и новата сграда на Начално училище "Васил Левски” в града. Тя е с разгъната застроена площ от 3 310 кв. м. Учебното заведение разполага с 12 класни стаи, две игротеки, кабинети по музика, чужди езици, природни науки и актова зала. На двора са изградени спортни площадки, оборудването и обзавеждането са изцяло подновени. В момента в училището се обучават 245 ученици.

Както може да се предположи, лентата на всичките тези обекти ще бъде прерязана от премиера на страната. 

Водещи