Варненски студенти сред пионерите на Shell Eco-marathon 01.04 | 13:38

Отборът ще е от първите състезатели в изцяло новата категория за автомобили на метан

От Кристиан Костурков

Студентите от Техническия университет-Варна ще бъдат сред пионерите на тазгодишното издание на състезанието за икономични автомобили Shell Eco-marathon, което ще се проведе в Ротердам през май. Отборът, който по традиция от години представя страната ни в престижната надпревара и само колегите им от ТУ-София имат по-голям опит там, е сменил изцяло концепцията си. Вместо с автомобил, задвижван от електрическа батерия, както през последните няколко години, варненци ще разчитат за Shell Eco-marathon 2015 на нов двигател, задвижван от компресиран природен газ (метан). Това е изцяло нова категория за престижното състезание и така нашият отбор се нарежда сред пионерите в надпреварата.

Бъдещите инженери от ТУ-Варна отново ще се състезават в категорията "Градски тип автомобили". Отборът е напълно уверен, че ще се класира на някое от първите 3 места. За тази цел, освен на новия двигател, студентите разчитат и на ново окачване на колата, заздравена конструкция със задно задвижване и нови гуми. Така автомобилът, който носи името "Квази" трябва да измине по-голямо разстояние на трасето в Ротердам.

"Подготовката ни върви гладко, разбираме се много добре в екипа и сме изпълнени с ентусиазъм. Нямаме търпение отново да се потопим в атмосферата в Ротердам и да бъдем част от най-вълнуващото състезание за енергийно-ефективни автомобили на континента", сподели капитанът на отбора Валентин Караджов.

"Участниците от Техническия университет във Варна са доказателството, че амбицията и

постоянството, независимо от предизвикателствата и трудностите по пътя, са катализатор на

положителни промени. Радвам се, че през 2015 г. отборът е мобилизирал всички сили и

ресурси, за да покаже в Холандия своята визия за бъдещето на енергията. Сигурна съм, че ще се представят достойно", сподели изпълнителният директор на "Shell България" Камелия Славейкова.

Освен ТУ-Варна, в тазгодишното 30-то издание на Shell Eco-marathon ще се включат и другите ветерани – отборът на Техническия университет-София, дебютиралите през 2014 г. студенти от Русенския университет "Ангел Кънчев" и участващите за трета поредна година ученици от Професионална гимназия по селско и горско стопанство, гр. Чепеларе. И четирите наши отбора ще представят готовите за състезанието автомобили на 14 май в София.

Водещи

Най-четени