Варненският митрополит Кирил нямал конфликт с дядо Николай 11.11 | 16:28

Митрополит Николай оспори избора на Кирил за наместник-председател на църквата

От Кремена Бедерева

Новоизбраният наместник-председател на Българската православна църква митрополит Кирил заяви, че няма конфликт между него и пловдивския владика.

Митрополит Николай вчера оспори избора с твърдението, че той се е състоял без нужното мнозинство.

Ако е необходимо Светият синод ще се произнесе по случая, заяви новоизбраният наместник-председател пред БНР. Според него митрополит Николай е бил добронамерено настроен.

Митрополит Кирил не уточни дали е нарушен уставът на църквата с избора му за наместник-председател. За него това не е форма на заяждане от страна на митрополит Николай:

"Негов въпрос, не мога да обсъждам никого." 

Досега пловдивският митрополит не е подал жалба до Светия синод. Митрополит Кирил добави: "В закона за вероизповеданията е посочено, че българският патриарх е и митрополит софийски, това се неразделни служения."

Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил беше избран за наместник-председател на Българската православна църква на извънредно заседание вчера (10 ноември) на Светия синод. 

"Това е тежък кръст. Бог да му е на помощ. Ни най-малко не съм обиден", заяви пловдивският митрополит Николай.

Преди заседанието варненският митрополит Кирил и ловчански митрополит Гавраил заявиха, че са против избора на Пловдивски Николай за софийски митрополит. Според тях няма законен начин Николай да остане софийски митрополит. От заседанието отсъстваха митрополитите зад граница Йосиф и Симеон.

Наместник-председателят на Българската православна църква ще ръководи в следващите четири месеца организацията на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран новият патриарх.

Водещи

Най-четени