Варненският съд оправда двама, обвинени за трафик на кокаин за над 61 млн. лв. 11.07 | 18:51

От Христина Рафаилова

Варненският окръжен съд е оправдал двама мъже, обвинени за трафик на кокаин на стойност над 61 млн. лева. 

Веселин Цикалов и Иван Христозов бяха подсъдими за контрабанда на над 213 кг. от наркотика. 

На първата съдебната дистанция не бе установена вина на двамата мъже. Съдът измени и досегашната им мярка за неотклонение - от "парична гаранция в размер на 60 000 лева в подписка, съобщават от съда, цитирани от "Труд".

Дрогата е пристигнала у нас през юни 2009 г. като пратка от Чили на кораба "Кристофър".  Тя е била адресирана до фирма "Интерфууд98", собственост на Цикалов. 

10 дни, след като пратката е пристигнала на пристанище Варна Запад, плавателното средство е  било подложено на митническа проверка. Благодарение на нея било установено, че превозваните от него кашони с вино са по-малко от декларираните пред властите. 

В картонените кутии имали бутилки с прозрачна течност  утайка на дъното. След като полевият тест доказал наличието на кокаин, са били задържани управителят на "Интерфууд 98" Веселин Цикалов и Иван Христозов, в чийто офис се е помещавала фирмата получател на контейнера. 

В хода на делото съдът не откри данни подсъдимите да са знаели какво  има в контейнера-  виното е товарено в Чили, а контейнерът запечатан в Боливия.

Присъдата подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.

Водещи

Най-четени