Варненци ще се возят на нови автобуси със заем от ЕБВР 14.10 | 13:14

Търгът за доставката е спечелен от полска фирма

От Елица Елефтерова

Със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие Варна ще реализира проект за интегриран градски транспорт и ще се сдобие със 70 нови автобуса, похвали се кметът на града Иван Портних, който подписа договора за кредита с директора на финансовата институция за България Даниел Берг.

Осигуряването на превозните средства е част от мащабен европроект за изграждане на интегрирана транспортна схема на града. Търгът за доставката им бе спечелен от полска фирма. Кредитът, който ще получи Варна, е до 7,9 млн. евро при лихва сбора от шестмесечен EURIBOR плюс надбавка от 2,8% годишно.

Портних посочи, че заемът е за 12 години с тригодишен гратисен период. Освен това Варна ще получи грант от банката от близо 350 хиляди евро, с които ще бъде направен анализ и ще се изработи нова транспортна схема.

Кметът посочи също, че с подкрепата на финансовата институция ще бъде подготвена и система за паркиране в центъра на града и създаването на Синя зона.

Това е първият проект, който банката реализира в партньорство с община Варна, посочи Даниел Берг. Финансовата институция има свои правила за отпускането на кредити и затова може да работи с по-големите общини в страната.  

В началото на следващия месец банката ще подпише отново договор с фонд "Флаг", допълни Берг. По думите му фондът ще получи нов кредит в размер 35 милиона евро. Парите ще осигурят ЕБВР и още две финансови институции.

Водещи

Най-четени