Вдигат заплатите на социалните работници след юни? 22.05 | 21:38

Такова повишение било възможно да се очаква според Симеон Дянков

От Андриян Георгиев

Финансовият министър Симеон Дянков каза в Твърдица, че след юни може да се очаква повишаване на заплатите на работещите в Агенцията за социално подпомагане и още някои агенции, чието заплащане във времето е изостанало.

Имаме вече промяната в Закона за държавния служител, имаме и ресурса, и затова не е нужно да чакаме края на годината, каза вицепремериерът, цитиран от БТА.

Той направи уговорка, че повишаването на заплатите не е заради стачката на социалните работници, а заради промяната в закона, която вече позволява да бъде взето такова решение.

Симеон Дянков увери, че ще има повишаване на заплатите и на музейните работници в системата на Министерството на културата, но това ще стане по-късно, тъй като някои от тях получават допълнителни средства извън държавната поръчка, което налагало тепърва да се разработи съответната схема.

Финансовият министър допусна, че във връзка с наложената забрана на тютюнопушенето може и да има известно незначително намаляване на отчисленията от акциз, но в краткосрочен и дългосрочен план това решение той отчитал като много правилно - от гледна точка на здравето на хората и за бюджета. Защото по неговите думи с времето щяло има по-малко болни хора в България и спестените пари за лечение ще могат да се влагат в инфруструктура, в образование и други сфери. 

"За радост, днес се видях с ген. Танов, който ми съобщи, че за първите пет месеца резултатите на Агенция "Митници" са със 7-7,5% над плана, така че за тази година сме спокойни", каза финасовият министър. 

Водещи

Най-четени