Вдигат социалната пенсия за старост с 3 лева? 10.06 | 15:19

От НОИ не подкрепят предложението

От Теодора Кокаланова

Правителството предлага социалната пенсия за старост да бъде увеличена от 110 на 113 лева. Това заяви заместник-министърът на социалната политика Лазар Лазаров по време на Съвета за тристранно сътрудничество.

"Това ще се отрази в повишаване на размерите на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, които се определят като процент от социалната дейност. Увеличаването на социалната пенсия за старост с 2,7% ще се отрази върху 618 хиляди пенсии и добавки", посочи той.

От НОИ беше изложена позиция, че следва да се предложи социалната пенсия да бъде увеличена, но не подкрепиха предложението. От КНСБ не подкрепиха правителството за това решение и заявиха, че без тяхна подкрепа не следва това решение да бъде взето. По думите им инфлацията се измерва по друг ред и има други цели. 

От Българската търговско-промишлена палата обясниха, че има смесване на двата режима – размер на пенсията и осъвременяването. Според тях решението трябва да се прецизира, а осъвременяването да се извършва от надзорния съвет на НОИ. Правителството ще вземе решение и относно нормативни актове за изплащане на парично обезщетение, информира агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени