Ведомства планират едни разходи - пък харчат за друго 16.10 | 15:07

Сметната палата не завери отчетите на 4 общини и на Техническия университет

От Диана Цветкова

Сметната палата отказа да завери финансовите отчети на общините Бяла Слатина, Борован, Бобошево и Септември и на Техническия университет в София заради нецелесъобразно изразходване на средствата по бюджетите им.

Отделно отчетите на общините Смолян, Монтана и Генерал Тошево ще бъдат дадени на прокуратурата, защото според одитния орган има данни за извършени престъпления. Общинската администрация на Генерал Тошево, например, е представила разходи към фирми, които нямат булстат и не фигурират в Търговския регистър.

Това съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров при представянето на отчета за дейността на институцията и резултатите от финансовите одити за миналата година. През 2011 г. са проверени 343 бюджетни организации – министерства, ведомства, общини и държавни висши училища.

В Техническия университет, чийто одит не е заверен, са констатирани сериозни нарушения – неправилно заприходени са активи за земи на стойност над 400 хиляди лева, 26 сгради и два апартамента.

Отделно, през 2011 г. университетът си е купил брониран автомобил, който е бракуван през януари тази година. Това според Сметната палата е нецелесъобразно изразходване на бюджетните средства.

Все пак, по думите на Димитров, през миналата година се подобрява отчетността на бюджетните институции, а в резултат на работата на одиторите са направени корекции за стотици милиони левове.

Продължава обаче лошата практика да се правят многобройни корекции по бюджетите на публичните организации. Така на практика през годината се извършва преразпределение на планираните разходи, отчете шефът на Сметната палата.

Отчита се и подценяване на ролята на програмното бюджетиране – правят се корекции по програми, като в някои от тях показателите се различават многократно от планираните и първоначално утвърдените стойности, посочи Валери Димитров.

Като най-често нарушение се посочва неправилното изразходване на средства от общините.

Пример за това е събирането на големи суми от таксата за битови отпадъци, като в крайна сметка парите не отиват за почистване или извозване на боклука, а се използват за други дейности. В някои от случаите палатата е констатирала нарушения за стотици хиляди левове, каза Димитров.

Друг проблем е отчитането на дължимите данъци, мита и такси само на касова основа, което дава възможност за манипулиране на финансовата информация в отчетите на бюджетните организации.

От Сметната палата са забелязали тенденция за ликвидация на еднолични търговски дружества с общинско участие, като наред с това се създават общински предприятия, които наследяват закритите дружества. Така на практика новосъздадените предприятия се издържат от бюджета на общината, а това на свой ред увеличава разходите.

Водещи

Най-четени