Вежди Рашидов: Доган е полубог 05.11 | 10:40

На Доган не бива да се коментира нищо, смята министърът на културата

От Ивелина Георгиева

На Доган не бива да се коментира нищо. Той е полубог. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов, помолен да коментира изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган за пренаписването на историята.

"Аз не съм експерт по турските въпроси - още по-малко - по вероизповеданието", допълни той.

"Не съм експерт по божествените въпроси. Карате ме да коментирам на боговете приказките. Аз съм земен човек", продължи коментара си за Доган културният министър.

Запитан защо определя Ахмед Доган като полубог, той отговори, че медиите са го направили такъв. Вежди Рашидов заръча: "Оттук нататък журналистите отивате и го питате какъв му е проблемът (на Доган, бел.ред.). Примерно, ако е болен, предложете му някаква болница, ако е здрав - да почерпи нещо."

"Не съм виновен, че капсулираме етносите и след това се чудим защо нещата са такива", смята Рашидов. По думите му етносите трябваше да се интегрират и то - много отдавна. Те имат нужда да живеят като свободни хора, а не - все по-зле", допълни той.

"Не може да има компютърен век и фереджетата да ги носим", заключи Рашидов.

Министърът на културата представи на ливанския премиер Наджиб Микати разкопките под базиликата "Св. София". Той се похвали с историята пред колегата си. Микати е на официално посещение в Република България.

Разкопките се простират на няколко нива под базиликата "Света София”, където през II-V век се е намирал източният Сердикийски некропол. Първият раннохристиянски храм, издигнат насред некропола, датира от началото на IV век.

След август тази година Ларгото се превърна в атрактивна пешеходна зона, като жителите и гостите на столичния град могат да наблюдават реставрацията на уникалните археологически находки.

Вторият етап от проекта е свързан с археологическите нива под пл. "Независимост” и под бул. "Кн. Мария Луиза”, а третият - с археологическите нива между бул. "Кн. Мария Луиза” и сградата на ЦУМ.

След приключването на всички етапи София ще има исторически център, с който наистина ще можем да се гордеем, а защо не и да кандидатстваме той да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Водещи

Най-четени