Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък 21.04 | 07:00

Първото яйце трябва задължително да се боядиса в червено

От Кремена Бедерева

Тази вечеря Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, заявил на учениците си, че ще бъде предаден. На този ден се припомня Тайната вечеря.

Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Според традицията днес великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък, но може и през Велика събота преди празника.

Първото яйце трябва задължително да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.

Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини. От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв.

Сутринта на Велики четвъртък във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия и се прави Велик маслосвет.

Вечерта на Велики четвъртък във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Последование на 12-те Евангелия.

Водещи

Най-четени