Велики четвъртък - боядисват се великденските яйца 12.04 | 07:00

Първото яйце трябва задължително да се боядиса в червено

От Кремена Бедерева

На Велики четвъртък Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, заявил на учениците си, че ще бъде предаден. На този ден се припомня Тайната вечеря. Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък, но може и през Велика събота преди празника.

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос.

Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

Затова и първото яйце трябва задължително да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.

В България броят на боядисаните яйца зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.

Сутринта на Велики четвъртък във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия и се прави Велик маслосвет. Вечерта на Велики четвъртък във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Последование на 12-те Евангелия.

Водещи

Най-четени