Велико Търново е затънало в мръсотия 04.03 | 11:38

Жителите се борят за по-добър и по-чист квартал

От Теодора Кокаланова

Жителите на великотърновския квартал под Царевец кв. "Асенов" сигнализират за сериозен проблем с канализацията. Те търсят съдействие, тъй като общината не обръща внимание на проблемите им. Според гражданите на някои места инфраструктурата е в окаяно състояние, а на други направо липсва. Това е и мотивът им да протестират и да съберат над 200 местни подписа в името на каузата.

Те изразиха ясно становище за намеса от страна на кмета Даниел Панов и незабавно отстраняване на нередността. "Най-фрапираща е гледката с детската площадка, която се намира в непосредствената близост с изход на канализация", оплакват се търновчани. 

Недопустимо е отходните води на града да идват от царското село Арбанаси, обясняват жителите на квартала. Според тях подмяната на ВиК-инсталацията е задължителна, след което могат да бъдат преасфалтирани и улиците в живописния квартал под Царевец. 

Други проблеми в най-старата част от града са липсата на спирки на градския транспорт, окаяното състояние на тротоарната площ и липсата на осветление в малките улици. Живеещите в "Асеновта махала" искат по-добри условия за своите деца, които в момента живеят в рискова среда.

Близо 20 души, сред които има и ученици, живеят в новата част на квартала, непосредствено под Арбанаси. Свлачището, за чието укрепване са усвоени 600 хил. лв., продължава да създава проблеми на местните. Притежател на имот там, заяви, че пътят е разрушен и такъв няма към този момент. Живеещите там едва се придвижват до домовете си. Това затруднява достъпът на линейки, пожарни и на товарни коли за различни доставки, съобщава news7.

Водещи

Най-четени