Велико Търново празнува 140 години от Освобождението (СНИМКИ) 08.07 | 14:03

В нашия град са първите опити тиранията да бъде отхвърлена, каза в словото си метът Даниел Панов

От iNews.bg

Велико Търново празнува 140 години от освобождението си от османско иго, настъпило на 7 юли 1877 г. Почитането на знаменитото историческо събитие започна с музикални изпълнения на открито, дело на общинския Биг Бенд. Стотици жители и гости на Велико Търново, заедно с кмета Даниел Панов и официалните лица се събраха в парк "Марно поле". Пред монумента на генерал Йосиф Гурко, предвождал войските и българските опълченци, както и пред паметника "Майка България" те положиха цветя и венци в знак на признателност към героите. Последва едночасов концерт на талантливите артисти от професионален фолклорен ансамбъл "Искра".

На площад "Цар Асен I" пред крепостта Царевец кметът на Старата българска столица Даниел Панов произнесе празнично слово. В обръщението си към хилядите жители и гости Панов припомни дългия път на търновци към Свободата, започнал още след злокобната 1393 г., когато Търновград пада под османска власт.

"Тук, в Търново, са първите опити тиранията да бъде отхвърлена, а българите отново да имат своя свободна и независима държава, своя независима православна църква! Въстание след въстание, бунт след бунт, завера след завера търновци водят велика борба за запазване на българщината, на българското, на православното християнство. На 7 юли 1877 г. общобългарската, общотърновска мечта се сбъдва. Столицата на Второто българско царство отново е свободна. Търново дава силен тласък, силно вдъхновение и воля на българския народ. Скоро България отхвърля чуждата власт. Поклон пред паметта на всички герои, жертвали се за свободата, борили се националното обединение, за независимостта на европейска България. Свободата не ни е дадена даром, нито е случайност. Нека бъдем горди българи и да следваме заветите на нашите предци", каза в словото си Даниел Панов. Празнични думи произнесе и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който също уважи тържествата. Сред гостите бяха също председателят на най-голяма парламентарна група и народен представител от Великотърновски регион Цветан Цветанов, депутати, представители на институции и организации, делегация от побратимения град Твер и др. Празничната вечер завърши с тържествена заря проверка и прожекция на аудиовизуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина".

Днес във Велико Търново пък е кулминацията на тържествата по случай 140-годишнината от Освобождението на града. В 10,30 ч. на улица "Гурко" започва голямото шествие, по време на което ще бъде пресъздадено посрещането на генерал Гурко, войските и българските опълченци. В 11:00 ч. пред Музей "Възраждане и Учредително събрание" започва атрактивната възстановка на последното сражение с османския гарнизон. Освобождението ще оживее, а навсякъде отново ще отекнат щастливите възгласи, ознаменували победата. Организатори на празничната програма са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ "Търновци", с подкрепата на Националния военен университет "Васил Левски".

Водещи

Най-четени