Велико Търново ще стопанисва църквата "Св. 40 мъченици" 22.03 | 13:57

В града честват 782 години от битката при Клокотница

От Стоян Николов

Със света литургия в църквата "Св. Четиридесет мъченици” започнаха тържествата по повод празника на Велико Търново, предаде Север.бг. След края на службата официалните лица и гражданите поднесоха цветя на гроба на цар Калоян, който се намира в двора на църквата.

Празникът на Велико Тървоно ни връща със 782 години назад - към победата на цар Иван Асен II над Теодор Комнин в битката при Клокотница. Честванията днес продължиха с тържествено четене на надписа, който българският владетел е заповядал да изсекат по повод триумфа си.

Върху една от колоните в църквата все още се чете:

"В лято 6738 [1230], индикт 3, аз, Иван Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асен, издигнах из основа и с живопис украсих докрай пречестната тази църква в името на светите 40 мъченици, с помощта на които в дванадесетата година от царуването си, в която година се изписваше този храм, излязох на война в Романия и разбих гръцката войска, а самия цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и арбанашка и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград, и самия този град владееха фръзите, но и те се покоряваха под ръката на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха дните си, тъй като Бог така заповяда, понеже без Него нито дело, нито слово не се извършва. Нему слава во веки, амин."

22 март е една от най-славните дати в българската история, отбеляза кметът на града Даниел Панов. Най-много приляга именно този ден, на който през 1230 година Иван Асен II залага основите на най-голямото могъщество на Втората българска държава, да бъде празник на Велико Търново, допълни той.

Той бе категоричен, че Омуртаговата, Асеновата и колоната от крепостта Родосто крепят не само храма "Св. Четиридесет мъченици”, а и българската държавност и дух.

От своя страна зам.- министърът на културата Митко Тодоров обяви официално, че до няколко дни Министерският съвет ще предаде стопанисването на църквата "Свети Четиридесет мъченици” в ръцете на Общината за срок от десет години.

Така приключи тържествената част в светия храм, след което празничното шествие се насочи към центъра на града. Пред сградата на общината пристигна и вицепрезидентът на България Маргарита Попова. Тя сподели, че на този ден е горда да бъде във Велико Търново и като юрист и държавник, и като филолог и хуманитарист.

Попова обясни вълнението си с факта, че старата столица е запазила силата си както на политическо, така и духовно средище не само по време на Второто българско царство, а и в петте века на османска власт по земите ни.

Програмата, посветена на празника на града продължава с концерти и тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат обявени имената на новите почетни граждани.

Водещи

Най-четени