Великобритания няма да прилага ограничителни мерки срещу българи 02.07 | 14:06

Липсва консенсус в ЕС за определянето на "Хизбула" като терористична организация

От Елица Елефтерова

Великобритания няма да налага дискриминационни мерки на пазара на труда за български граждани след 2014 година. Това обяви министърът по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, който е на посещение у нас, информира БНР.

Великобритания планира реформа за правото на достъп до социални услуги, но тя ще бъде равнопоставена за всички работници от ЕС, уточни министърът и добави:

"Българските граждани, които идват законно в Обединеното кралство, за да работят, учат и плащат данъци, са добре дошли."

Всички нови правила или ограничения, които бъдат наложени за правото на социални помощи или безплатно здравеопазване, ще се правят без дискриминация, както е между останалите страни в ЕС.

При срещата си с българския външен министър Кристиан Вигенин Лидигтън потвърди, че липсата на консенсус в ЕС за определянето на "Хизбула" като терористична организация не се дължи на българската позиция, а на нежеланието на други държави. "Имаше терористично престъпление тук, в България, срещу цивилни.

Доказателствата сочат към съучастничеството на "Хизбула". Смятаме, че Европа не може просто да остане безразлична към подобно терористично предизвикателство на негова територия. Ако ЕС не успее да отговори с подходящи мерки, сигурността на неговите граждани ще е още по-застрашена в бъдеще.

"Заявихме, че България е готова да се присъедини към консенсуса, който се формира в рамките на тази работна група. Други страни бяха категорично против на този етап да има такова включване и поради тази причина тази работна група повече няма да се занимава с този въпрос", коментира Вигенин.

Ако Великобритания прецени, може да постави темата на по-високо политическо равнище.

 

Водещи

Най-четени