Веломаратонът минава днес през Бургас 18.04 | 08:02

За времето на колоездачната обиколка участниците ще карат 2500 км и ще преминат през 33 града

От Кремена Бедерева

Първият любителски веломаратон – обиколка на България, който има за цел да популяризира велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места, пристига в Бургас днес, съобщиха от община Бургас.

Всички граждани от Бургас могат да посрещнат веломаратона на своя територия и да се включат в него със своите велосипеди, макар и в рамките на града. Колоната ще дойде на бензиностанция "Петрол” – при входа на Бургас откъм Слънчев бряг, между 16:30 и 17:00 часа.

На това място бургаските приятели на колоезденето могат да се присъединят към нея. Там тя ще бъде изчакана от автомобил на общинска полиция, който ще я поведе към сградата на община Бургас.

Около 17:30 часа велосипедистите ще пристигнат пред Общината и ще направят презентация на своята инициатива в Заседателната й зала. Всеки желаещ може да присъства.

Обиколката започна в София на 2 април и ще завърши на 4 май отново в София. Ентусиастите стартират всеки ден от различно населено място.

За времето на колоездачната обиколка участниците ще карат 2500 км и ще преминат през 33 града, 28 от които са областни центрове, извършвайки пълна обиколка на България.

Във велосипедната обиколка участват 29 човека, сред които има и граждани на Турция, Молдова, Украйна и Русия.

Още 96 велосипедисти са изявили желание да участват в отделни етапи от маршрута. Целта на обиколката е да се представят пред обществеността предимствата на велоалеите и придвижването с велосипед.

Водещи

Най-четени