Велчев: Избирането ми за главен прокурор не зависеше от Филчев 13.09 | 15:25

Обвинител номер 1 увери, че няма да влияе при следващия избор

От Филипа Тодева

Обвинител номер 1 Борис Велчев заяви, че изборът на новия главен прокурор ще зависи от него точно в онази степен, в която изборът на Велчев е зависел от предшественика му Никола Филчев.

А тя по уверенията на Велчев е "никаква". Той каза още, че в делегатското събрание, което ще избере прокурорската квота в съдебната система, не бива да се очакват никакви нарушения и никакви подозрения.

Главният прокурор коментира, че много въпроси не са били зададени на изслушването на кандидатите за членове на новия Висш съдебен съвет в парламента, предаде Агенция "Фокус". Нещо повече – според Велчев много от въпросите, задавани от народните представители, са били проформа.

"Трябва ли да се гарантира независимостта на съдебната власт? Е, искам да видя този човек, който ще каже, че не трябва”, отбеляза Велчев.

"Предстои да видим дали изслушването на кандидатите за членове на ВСС е било проформа", каза още той, като добави, че, ако е било проформа, тогава няма значение кой как се е представил.

"Ако сега народните представители се съобразят с представянето на колегите и изберат наистина тези, които бяха най-убедителни, независимо от това коя политическа сила ги е представила, значи е имало смисъл изслушването”, подчерта главният прокурор.

По думите му е имало изказвания, които са впечатлили със своята задълбоченост. Очевидно е, според него, че част от магистратите, са положили огромни усилия.

"Други бяха решили да използват някои по-скоро модерни словосъчетания – прозрачност, публичност, участие на неправителствените организации, и ги използваха малко по-често, отколкото беше оправдано”, каза Борис Велчев.

Водещи

Най-четени